Gewoon blijven luisteren, hoe doe je dat; RealPlay


Soms komen er geliefden naar de RealPlay omdat ze niet meer communiceren met elkaar, ze hebben het verlangen om weer te horen en gehoord te worden. Tijdens de RealPlay doen we oefeningen die echt zijn. Echt omdat we de onderwerpen nemen die NU spelen in de relatie. We spreken naar elkaar uit wat we voelen, denken en verlangen. Dat doen we volgens een bepaalde opzet van afwisselend horen en gehoord worden.


Wanneer een koppel dit niet gewend is, kan zo'n oefening confronterend en onwennig voelen. 

Hoe maak je nou die verdeling van luisteren of praten?
Voel of jij de persoon bent die ruimte heeft om NU te luisteren.
Als dat zo is, dan bied je aan eerst de luisteraarsrol op je te nemen. 

Als jouw geliefde dingen zegt over jou, triggert dat waarschijnlijk pijn in jou. Hoe lukt het jou dan om 'gewoon' te blijven luisteren? Oftewel waar is dan jouw commitment in contact?

Hier volgen 5 stappen die mij helpen om in contact te blijven met mezelf en mijn lief en te horen wat hij zegt.

Stap 1: Kijk of het je lukt om op je ademhaling te letten, zo ja ga dan bewust dieper en langzamer ademen

Stap 2: Kijk of het je lukt om naar je geliefde te kijken, zo ja kijk dan alsof je hem/haar voor het eerst gade slaat, nieuwsgierig en observerend

Stap 3: Kijk of het je lukt om na een paar zinnen een korte samenvatting te geven van wat je net gehoord hebt, zo ja doe het en eindig je samenvatting met een vraagteken zodat je laat blijken dat je echt wilt weten of het klopt wat je gehoord hebt 

Stap 4: Kijk of het je lukt om door te vragen, zo ja vraag of er nog meer is dat hij/zij over het onderwerp wil zeggen

Stap 5: Kijk of het je lukt stap 3 en 4 een paar keer te herhalen totdat je checkt of alles gezegd is, zo ja doe het en eindig met de vraag of je lief nu ruimte voelt om de rollen om te draaien.


En wat als dit niet lukt?

Stap 1: Wanneer je ademhaling snel en hoog in je lichaam voelbaar is, kan dit een teken zijn dat je je onrustig voelt en je eerst behoefte hebt om te ontspannen. Het is dan belangrijk om eerst voor jezelf te zorgen, je af te zonderen, te gaan liggen, te mediteren of muziek te luisteren et cetera en daarna pas de tijd te nemen om te gaan luisteren. Plan een ander moment om naar elkaar te luisteren.

Stap 2: Wanneer kijken naar je geliefde al ongemak of vele gedachtes teweeg brengt, kan je proberen of je liever met je ogen dicht luistert. Als dat niet goed voelt, kijk dan of het helpt om zij aan zij te zitten met je lief. Jullie kijken dan allebei gewoon voor je uit en hoeven geen oogcontact te maken, dit kan de eventuele aanwezige spanning reduceren.

Stap 3: Wanneer het teruggeven van een samenvatting steeds niet klopt voor de spreker, kan je proberen om letterlijk dezelfde woorden/uitdrukkingen te gebruiken in de samenvatting zonder er een interpretatie aan te geven. Sneller/vaker de spreker liefdevol onderbreken om de samenvatting te geven kan ook helpen.

Stap 4: Wanneer je geen ruimte voelt om te vragen of er nog meer is dat gedeeld wil worden, dan is er voor NU voor jou waarschijnlijk even genoeg geraakt in wat je geliefde vertelde. Geef jezelf dan tijd en ruimte om met jouw geraaktheid te zijn. Plan een vervolg afspraak. Zorg voor jezelf, zoek je onvervulde behoefte achter je pijn en kijk of het je helpt dit samen met een vertrouwd persoon te doen.

Stap 5: Wanneer je lief geen ruimte blijkt te hebben nu om naar jou te luisteren, is hij zij waarschijnlijk toch nog niet werkelijk uitgesproken/gehoord. Check dan bij jezelf of jij nog ruimte hebt om verder te gaan met stap 3 en 4. Als dat niet lukt, neem dan allebei een pauze die bij jullie past en plan een vervolgafspraak.

In het voorbeeld gaat het vooral over gevoelens  van ongenoegen uitspreken. Je kan ook je verlangens naar elkaar uitspreken of elkaar een compliment geven volgens dezelfde opzet van horen en gehoord worden.

En hee...needless to say, hoe vaker je de stappen doorloopt samen, hoe meer je eraan went. Wat niet betekent dat de woorden van je lief je nooit meer zullen raken. De geraaktheid in jezelf of je lief herkennen is al helpend, een ander moment zoeken voor het vervolg ook.

Ahee!




Reacties