De geschiedschrijver, dat ben jijzelf!


Het gebeurt, as we speak, de geschiedenis wordt geschreven. De geschiedschrijvers hebben het druk. Maar waar zo'n 20 jaar geleden het onderzoeken van bronnen, het vastleggen van gebeurtenissen en het verkondigen van feiten en meningen aan een groot publiek, nog weggelegd was voor een kleine groep gekwalificeerd door onder andere; ervaring, opleiding, titel, leeftijd en soms zelfs achtergrond, is dat sinds de komst van de smartphone voor elke bezitter van zo'n apparaat, dus mogelijk. 

Niet alleen kan elke bezitter dus verkondigen wat er te verkondigen is, ook kan elke bezitter zelf op onderzoek uit, anderen interviewen, naar de plaats delict afreizen en met deze informatie anderen op de hoogte stellen. Er zitten letterlijk en figuurlijk geen grenzen meer aan de ooit bedachte journalistiek en het onderzoek daartoe.

Dat wat de mainstream media het volk voorschotelt, blijkt op dit moment erg eenzijdig te zijn. Alsof alle kanalen en partijen in deze crisis totaal op 1 lijn zitten. Alsof daar geen andere feiten, meningen of zelfs geen kritische vragen meer bestaan. De zogenaamde vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid, het lijkt te worden ingedamd. Iets dat doet denken aan een kenmerk van de totalitaire staat namelijk: censuur.

Dus is mijn vraag steeds: wat zal er over 10 jaar aan geschiedenisstudenten verteld worden over deze corona crisis en alles wat daarmee samenhing?

En daarop volgend komen er tevens vragen in mij op over hoe de geschiedenis die mij verteld werd als student, geschreven is. Toen nog in tijden waar alleen een elite groep de privileges had te schrijven over de wereld en wat daarop plaatsvond.

Hoe veelzijdig was hun kijk? Hoe volledig hun research? Welke bronnen betitelden zij als betrouwbaar en hoe werd er omgegaan met de informatie en mening van de zogenaamde complotdenkers?

Met terugwerkende kracht kan ik dan eingelijk maar 1 ding concluderen: dat wat er voor de komst van internet maar met name de smartphone werd voorgeschoteld als waar, mist op zijn minst de ongefilterde weergave van wat er zich afspeelde achter de schermen. Want dat kon met alle gemak van de wereld verborgen blijven voor hen die niet gewend waren zelf feiten te onderzoeken en zich een eigen mening te vormen zonder het klakkeloos van de media aan of over te nemen.

Work in progress...

Reacties