De grootste wereld prank



Het lijkt wel een goed bedachte grap. Een mega prank die een leven lang kan duren. Alleen met deze grote verschillen, dat er niet echt één bedenker is, de zogenaamde bedenkers of beter gezegd instandhouders blijven anoniem. En er niet wordt toegegeven dat 'we' gefopt worden en het dus maar door blijft gaan.

Waarom het door blijft gaan terwijl er steeds meer mensen zijn die doorhebben wat er aan de hand is? Dat is niet zo vreemd als het nu lijkt. Ons hele systeem, alle grote overheidsinstituten, onderwijzinstellingen, ziekenhuizen oftewel onze maatschappij, onze normen en zelfs ons wetboek beschermen deze grote façade met man en macht.

Begint het achterdochtig te klinken? Hier komt wat uitleg. Omdat ikzelf 18 jaar in het onderwijs gewerkt heb, is dat het systeem waar ik vele voorbeelden gezien heb van hoe het gaat en hoe het in mijn optiek eigenlijk zou 'moeten' als we als school het hebben over de plicht tot leren. 

Als kinderen verplicht worden te leren (leerrecht vind ik respectvoller klinken) dan moeten wij als onderwijzers dat voorleven. Dat betekent dat het schoolinstituut een lerend, experimenterend geheel is waar altijd ruimte is om dingen uit te proberen om te zien of het zo werkt. 

Kinderen worden dan elke dag bewust uitgedaagd om te proberen en vooral veel fouten te maken. Als iets goed gaat is dat niet zozeer een grote beloning, het is meer een bevestiging van dat wat je vermoedde ook werkelijk gebeurd is. Maar is bovenal een aanmoediging weer verder te experimenteren en dus nieuwe dingen uit te proberen.

Hoe dat nu op reguliere scholen gaat, is duidelijk tegenovergesteld. Kinderen krijgen een hapklaar voorbeeld voorgeschoteld van hoe het eindresultaat moet worden en krijgen geen enkele ruimte en tijd om zelf te bedenken hoe ze dat zouden willen doen. 

Nee ze moeten binnen een vastgestelde tijd en ruimte op vastgestelde manieren tot exact hetzelfde resultaat komen. Zo niet dan worden ze afgerekend, tot schande gemaakt of betiteld met beoordelingen die een stigma hebben en waar de kinderen/leerlingen/studenten uit ervaring van weten dat dat niet de bedoeling was.

Ga maar kijken op een kinderdagverblijf of een basisschool in de eerste jaargroepen. Daar zie je al dat elke spontane eigen implus van het kind onderdrukt en gestuurd wordt. Kinderen wordt afgeleerd vanuit hun lichaam hun impulsen te volgen. Hebben ze honger, dan moeten ze wachten tot een vastgestelde pauzetijd om te eten, zelfs als ze dan geen honger hebben moeten ze eten tot zich nemen. 

Dit alles moet binnen een vastgestelde tijd gebeuren. Willen kinderen bewegen dan moeten ze stil blijven zitten op hun stoel pas wanneer het daar tijd voor is moeten ze naar buiten en mogen ze bewegen. Als ze dan moe zijn of liever nog binnen willen blijven om bijvoorbeeld door te werken of iets rustigs te doen, mag dat niet.

Een ander voorbeeld nu over ons wetboek. De wet KOA; Kansspelen Op Afstand oftewel online gokken. Deze wet is nu zo aangespast dat het per 1 april 2021 in Nederland toegestaan is dit legaal te doen. Je hoeft geen hulpverlener te zijn om te weten dat dit voor veel (jonge) mensen een lastige uitdaging is die eigenlijk geen positieve, helende of versterkende uitwerking op spelers zal hebben. 

Sterker nog we weten dat het vooral kan leiden naar verslaving en dus grote problemen die in de maatschappij weer opgelost dienen te worden. Hoe geloofwaardig is een land dat dit legaliseert maar het gebruik van medicinale planten verbiedt? 

Wanneer je de risico's leest die beschreven staan bij gebruik van ayahuasca of paddo's staat daar duidelijk bij dat het een kleine kans op verslaving geeft. Deze en andere medicinale planten worden ingezet in therapautische sessies en kunnen een helende werking voor het lichaam en de geest hebben.

Medicijnen die legaal verkocht worden bij de apotheken in Nederland hebben allemaal bijwerkingen en velen hebben een verslavende werking ( denk aan pijnstillers, slaapmiddelen, methadon en spierverslappers). 

En als laatste voorbeeld de voedingsindustrie. Wanneer ik een supermarkt binnenloop, kan ik voor weinig geld de meest goedkope ongezonde, in plasticverpakte 'etenswaren' kopen. 

Snoep en de meeste producten met veel gluten en suiker, snacks en de meeste producten met overmatig veel vet en zout,  diepvriesproducten en de meeste producten met lange houdbaarheid, frisdranken, vlees en alcohol. Veel producten waar ook kinderen door verleid worden en waar je als mens makkelijk aan verslaafd aan kan raken. 

Wanneer ik er echter bewust voor kies om zo puur mogelijke natuurlijke, biologische en of diervriendelijke producten te kopen, ben ik veel meer geld kwijt. De keuze om gezond te willen eten, is ook vaak in afweging met de inhoud van je portemonnee/ bankrekening en daarom dus weggelegd voor een kleinere laag van de bevolking.

In mijn naieve optiek zou Nederland er altijd naar moeten streven haar bevolking zo lichamelijk en geestelijk gezond en sterk mogelijk te laten zijn. Dit zou een overheid altijd moeten stimuleren met haar beleid. 

Het zou geld kunnen investeren in een bevolking waarvan de kinderen en hun opvoeders van jongs af aan geleerd wordt om zelfstandige en bewuste keuzes te maken om deze wereld mooier en completer achter te laten dan toen ze er kwamen wonen.

Met de paar voorbeelden die ik beschreven heb, is dat voor mijzelf helaas niet makkelijk te realiseren. Er lijkt tegenwerking en ontmoediging te zijn om dit te realiseren. Maar of beter gezegd EN eenmaal doorzie ik de wereldwijde prank, dan kan ik niet meer doen alsof ik het niet doorheb.

En jij?


Reacties